Hankkeet

Kehitystyötä, koulutusta ja tutkimusta

Tutustu Kurikan kansalaisopiston tekemään kehitystyöhön ja henkilöstön koulutukseen, sekä opinnäytetöihin, joissa olemme olleet yhteistyökumppanina. 

Kehitystyö on jaettu hankkeisiin, joissa Kurikan kansalaisopiston on toiminut koordinaattorina ja hankkeisiin, joissa jokin muu opisto on koordinoinut kehitystyötä.

Kurikan kansalaisopisto Kurikkalan Setlementti

Omat hankkeet

  • (Opetushallitus; vapaan sivistystyön laatu- ja kehittämisavustus), yhteistyössä Kauhajoen ja Teuvan kansalaisopistojen kanssa 2021-2022

    Hankkeessa jatketaan opistojen toimintatapojen kehittämistä kestävän kehityksen ja elämäntavan periaatteiden mukaan. Jatketaan kestävän kehityksen -ryhmien toiminnan kehittämistä ja vakiinnuttamista opistoissa.

    Tarjotaan henkilöstölle mahdollisuuksia tutustua heitä kiinnostaviin kestävän elämäntavan teemoihin.

    Parannetaan ensiaputaitoja turvallisemman opiskeluympäristön luomiseksi.

    Tutustutaan dialogiin ja sen soveltamiseen niin opiston sisäisessä työssä kuin kaikkien kuntalaistenkin kesken.

    Jatketaan työtä opintotarjonnan saavutettavuuden parantamiseksi ja heikossa asemassa olevien opiskelijoiden opiskelumahdollisuuksien lisäämiseksi.

    Lisäksi kiinnitetään huomiota saavutettavuuden parantamiseen kylillä.

  • (Opetushallitus; vapaan sivistystyön laatu- ja kehittämisavustus), yhteistyössä Kauhajoen ja Teuvan kansalaisopistojen kanssa 2020-2021

    Hankkeessa saatetaan ajan tasalle opistojen kestävän kehityksen strategiat, suunnitelmat, ohjelmat ja ohjeet sekä huolehditaan opistojen kestävän kehityksen työryhmien työskentelyn alkamisesta.

    Hankkeessa tarjotaan mahdollisuutta kehittää sekä kestävän kehityksen periaatteiden mukaan toteutettuja kursseja että kestävää kehitystä edistävää ammatillista toimintaa.

    Luodaan yhteistyöverkosto heikossa asemassa olevien koulutustarjonnan parantamiseksi ja edistetään tavoitteita taata kaikille avoin, tasa-arvoinen ja laadukas koulutus sekä elinikäiset oppimismahdollisuudet.

  • Näkökulmana asiakkuus opiston kehitystyössä (Opetushallitus; vapaan sivistystyön laatu- ja kehittämisavustus), 2019-2021

    Hankkeessa kokeiltiin opiston asiakaskunnan profilointia valituilla aloilla. Tarkemmin profiloinnista kerrotaan opiston Sullekki sopiva -blogin tekstissä "Ketkä meillä tätä opiskelevat? Profilointi parantaa asiakastuntemusta".

    Hankkeessa kehitettiin kurssisuunnittelua parantamalla suunnittelun versionhallintaa ja dokumentointia.

    Aiemmissa hankkeissa aloitettua palvelumuotoilua jatkettiin.

    Kurssikuvauksia kehittämään luotiin yhdessä opettajien kanssa kurssisuunnitelmarunko, joka auttaa ottamaan huomioon asiakkaan näkökulman kurssisuunnitelmaa kirjoitettaessa.

    Hankkeessa pilotoitiin asiakasraadin toimintaa. Kokeiltavana oli niin kiinteän asiakasraadin malli kuin kuntalaisten tapaaminen eri yhteisöihin tehtyjen vierailujen muodossa. Tarkemmin asiakasraatikokeilusta kerrotaan opiston Sullekki sopiva -blogin tekstissä "Asiakasraati tuo asiakkaan äänen paremmin kuuluviin".

Kurikan kansalaisopisto Kurikkalan Setlementti

Yhteistyöhankkeet

  • TEPKO - Taiteen perusopetuksen henkilöstökoulutusta Etelä-Pohjanmaalla ja Kokkolan seudulla

    (Opetushallitus, opetustoimen henkilöstökoulutus) hankekoordinaattori Lapuan kansalaisopisto, 2023-2025

    Koulutushankkeen tarkoituksena on vahvistaa erityisesti tpo-opettajien osaamista laaja-alaisesti eri ainealueilla tuoden tutuksi uusia menetelmiä, materiaaleja ja työskentelytapoja.

    Vaikka koulutukset keskittyvät visuaalisiin aineisiin, tuodaan mukaan myös teemoja, jotka hyödyttävä myös esittävän taiteen opetusta ja yleisesti vahvistavat pedagogista osaamista.

    Tarkoituksena on järjestää yhteensä 10 työpajaa tai luentoa taiteen opettamiseen liittyvistä teemoista.

    Aiheet on valittu taiteen perusopetuksen opettajille tehdyn kyselyn perusteella.

    Koulutuksia tarjotaan ensisijaisesti taidekoulujen opettajille, mutta muutkin voivat osallistua.

    Jokaisesta koulutuksesta saa Open Badge -osallistumismerkin.

    Mukana ovat Lapuan, Ilmajoen, Kurikan, Seinäjoen, Lakeudenportin, Kokkolan seudun, Järvilakeuden, Järvi-Pohjanmaan ja Kauhajoen kansalaisopistot.

  • (Opetushallitus, vapaan sivistystyön laatu- ja kehittämisavustus) hankekoordinaattori Järvilakeuden kansalaisopisto, 2022-2024

    Hankkeen tavoitteena on lisätä digitaalisuuteen liittyvää osaamista. Hankkeessa kehitetään etä-, hybridi- ja monimuoto-opetusta sekä näihin vaadittavia taitoja.

    Opistojen opettajia ja henkilökuntaa opastetaan tarvittavien laitteiden ja ohjelmistojen käyttöön sekä kehitetään uusia digitaalisuutta hyödyntäviä opetuksen toteuttamismalleja.

    Myös kylätaloilla olevien laitteiden käyttöosaamista edistetään ja pyritään löytämään henkilöitä, jotka voisivat jatkossa toimia opiston digitutoreina ja digitalkkareina.

    Hankkeessa mm. kartoitetaan kylien laitteistojen määrää ja niiden käyttöosaamista sekä laaditaan opasvideoita käytön tueksi.

    Mukana ovat Järvilakeuden ja Kurikan kansalaisopistot.

  • Me osatahan! E-P:n osaavat vapaan sivistystyön oppilaitokset ja tuntiopettajat

    (Opetushallitus, opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutus) hankekoordinaattori Lapuan kansalaisopisto, 2021-2022

    Jatkuvan oppimisen parlamentaarisen uudistuksen myötä vapaan sivistystyön tehtävänä on osallistua osaamisen tunnistamiseen.

    Hankkeen tavoitteena on syventää tietoa ja taitoa rakentaa osaamisperusteisesti suunniteltuja koulutuskokonaisuuksia, joita on mahdollista viedä kansalliseen Koski-tietovarantoon.

    Pyritään löytämään yhteisiä näkemyksiä siihen, mitä opetussuunnitelmatyö voi olla vapaana sivistystyönä järjestettävässä, osaamisperusteisessa koulutuksessa.

    Hankkeessa toteutetaan koulutusta sekä oppilaitosjohdolle, päätoimiselle henkilöstölle että tuntiopettajille.

    Mukana ovat Ilmajoen, Järvilakeuden, Järvi-Pohjanmaan, Kauhajoen, Kurikan, Lakeudenportin, Lapuan, Seinäjoen ja Teuvan kansalaisopistot.

  • (Opetushallitus, vapaan sivistystyön henkilöstökoulutus) hankekoordinaattori Lapuan kansalaisopisto, 2020-2021

    Hankkeella vastataan valtakunnalliseen jatkuvan oppimisen uudistukseen, jonka myötä myös vapaan sivistystyön tehtäväkenttä monipuolistuu entisestään.

    Hankkeella jatketaan opistojen yhteistyössä järjestämää käytännönläheistä, vapaan sivistystyön opettajien työtä tukevaa pedagogista koulutusta.

    Syksyllä 2020 alkaneen hankkeen sisältöinä ovat verkkovälitteinen opettaminen, osaamisen johtaminen, erityiset oppimisen tavat sekä opettajien mahdollisuudet toimia aikuisten perustaitojen, digitaitojen ja jopa työelämätaitojen tukijoina.

    Toteutettava 4-osainen koulutus on 15 opintopisteen laajuinen. Hanke toteutetaan yhteistyössä 11 opiston kesken.

    Mukana ovat Järvilakeuden, Järvi-Pohjanmaan, Kauhajoen, Kokkolan, Kurikan Lakeudenportin, Lapuan, Seinäjoen, Teuvan kansalaisopistot sekä Ilmajoki-opisto ja Luther-opisto.

  • Voimaa arkeen - tunnistettu osaaminen elämän voimavaraksi

    (Opetushallitus, vapaan sivistystyön opintoseteliavustuksena rahoittama, tarkoitettu työ- ja työllistymismahdollisuuksia parantavan koulutuksen järjestämiseen) hankekoordinaattori Lapuan kansalaisopisto, 2020-2021

    Hankkeen taustalla on valtakunnallinen jatkuvan oppimisen uudistus, jolla vastataan läpi elämän jatkuvaan tarpeeseen kehittää ja uudistaa omaa osaamista.

    Hankkeella toteutetaan kaikkiaan kymmenen opintopisteen laajuiset monipuoliset opinnot, jotka sisältävät mm. oman osaamisen kartoitusta, aikuisten perustaitojen vahvistamista sekä omaa ammattia ja hyvinvointia tukevia koulutuksia sekä yrittäjyysopintoja.

    Työelämän nopea muutos haastaa jokaisen päivittämään omaa osaamistaan ja löytämään omat vahvuutensa – lähtökohtana on siis omaehtoinen opiskelu, oman osaamisen tunnistaminen ja itsensä kehittäminen.

    Koulutukset suunnataan erityisesti työttömille, työttömyysuhan alla oleville ja alanvaihtoa suunnitteleville aikuisille.

    Kyseessä on yhteishanke, jossa ovat mukana Järvilakeuden, Järvi-Pohjanmaan, Kauhajoen, Kurikan, Lakeudenportin ja Lapuan kansalaisopistot sekä Ilmajoki-opisto.

  • Opettamisen työkalut - täydennyskoulutus vapaan sivistystyön opettajille

    (Opetushallitus, vapaan sivistystyön henkilöstökoulutus), hankekoordinaattori Lapuan kansalaisopisto, 2019-2020

    Hankkeessa tarjotaan täydennyskoulutusta erityisesti tuntiopettajille, joilla ei ole pedagogista koulutusta.

    Tarjolla on 6 op:n kokonaisuus, jonka voi suorittaa 2 op:n osakokonaisuuksina.

    Koulutus tarjoaa käytännön työkaluja, joilla rakennetaan omaa ammatillista osaamista ja innostetaan jatkamaan opiskelua, esim. suorittamaan opettajan pedagogiset opinnot tai muita kasvatustieteen opintoja.

  • "Näytäksä vähä" - digitaitoja kohdennetun koulutuksen ja vertaisohjauksen avulla

    (Opetushallitus, valtionavustus aikuisten perustaitojen ja digitaalisten taitojen vahvistamiseen), hankekoordinaattori Kauhajoen kansalaisopisto, 2018-2020

    Tavoitteena on tarjota sekä heikkoja perustaitoja vahvistavaa koulutusta yksilö- ja pienryhmäopetuksena erilaisten digitaalisten laitteiden, palveluiden ja sovellusten käytössä.

    Digitaalisia taitoja vahvistavassa koulutuksessa tavoitteena on tarjota kylillä aikuisväestölle sekä ikääntyvälle väestölle mahdollisuus harjoitella digitaitoja: laitteen, ohjelmien ja sovellusten käyttöä rauhalliseen tahtiin.

  • Opeta ja opi verkon välityksellä - pedagogiikan, opetusteknologian käytön ja vuorovaikutuksen kehittäminen vapaan sivistystyön oppilaitoksien verkkoväitteisessä opetustyössä

    (Opetushallitus, vapaan sivistystyön laatu- ja kehittämisavustus), hankekoordinaattori Lapuan kansalaisopisto, 2018-2019

    Hanke on jatkoa aiemmalle verkko- ja monimuoto-opetuksen kehittämishankkeelle.

    Tavoitteena on verkkovälitteisen opettamisen ja oppimisen vakiinnuttaminen opiston toimintamuodoksi sekä uuden tekniikan käyttö opetuksessa.

    Hankkeessa arvioidaan tutortoiminnan käyttötarvetta ja toimintatapoja ja jaetaan tietoa sekä osaamista monimuoto-, etä- ja verkko-opetuksen tuottamisesta, käytöstä ja soveltuvuudesta.

Kurikan kansalaisopisto Kurikkalan Setlementti

Opinnäytetyöt

Laura Väliniemi

Käsityötaide sosiologisena ilmiönä. Millaista kulttuuripääomaa ilmenee kädentaitajien diskursseissa

Tampereen yliopisto, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. 2022.

Janne Kantoniemi

Työtyytyväisyys Kurikan kansalaisopistossa

SeAMK, Liiketalouden yksikkö. 2020.

Henna Polvi-Lohikoski

Harrastusten merkitys nuorten elämään ja hyvinvointiin

SeAMK, Sosiaali- ja terveysala. 2020.

Pirita Hakoneva

Paras tulos yhdessä kehittämällä: Työkonferenssimenetelmä kehittämistyön välineenä kolmessa eteläpohjalaisessa kansalaisopistossa

Tampereen yliopisto, Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta. 2019.

Eija Huhtanen

Opiskelijoiden näkemykset koulutuspalveluista Kurikan kansalaisopistossa

SeAMK, Liiketalous ja kulttuuri. 2018.

Kristiina Väliniemi

Sullekki sopiva – Kurikan kansalaisopisto. Strategian laatiminen Kurikan kansalaisopistolle vuosille 2019–2025

SeAMK, Liiketalous ja kulttuuri. 2018.

Kurikan kansalaisopisto Kurikkalan Setlementti